Aantrekkelijke omgeving en geluk

Waarom word je gelukkig van een aantrekkelijke werkomgeving? 

Domein: Aantrekkelijkheid

Regelmatig krijg je complimenten voor de inrichting van jouw huis. Vrienden vinden het gezellig en sfeervol. Laatst noemde iemand de inrichting zelfs prikkelend. Je besteedt er dan ook veel tijd aan. Elke week verse bloemen, regelmatig geef je de muren een andere kleur, je favoriete gedichten hangen ingelijst aan de muur. Je hebt zelfs geurkaarsen die passen bij jouw stemming. Elke keer als je thuis komt maakt dit jou gelukkig. Hoe anders is dit op jouw werk. Alle bureaus zijn hetzelfde, je zit de hele dag tegen het bedrijfslogo aan te kijken, een paar kantoorplanten staan er droevig bij. Niet aantrekkelijk en zeker niet prikkelend.

Kan het ook anders ? Ja, natuurlijk. We worden gelukkig van een aantrekkelijke omgeving die de zintuigen prikkelt. Dus waarom wel thuis en niet op de werkvloer ?

Mag het ook anders ? Ongetwijfeld ben je gebonden aan bepaalde kaders die bepalen hoe jouw werkvloer er uit ziet. Regels rond veiligheid, schoonmaak en bijvoorbeeld merkbeleving. Zorg dat je deze kaders kent voordat je aan de slag gaat met de aantrekkelijkheid van jouw werkomgeving. Ga op zoek naar de vrijheden en ga in eerste instantie zeker niet als een Don Quichot vechten tegen de regels, daar word je niet gelukkig van.

Hoe werken zintuigelijke prikkels ?

Iets kan aantrekkelijk worden doordat het 1 of meerdere zintuigen prikkelt. Maar hoe werkt dat nou ?

Via de zintuigen neem je alles waar. Je ontvangt prikkels uit je omgeving maar ook uit jouw eigen lijf. Die prikkels worden geregistreerd door zintuigen en geven informatie, bijvoorbeeld over hoe koud het is, of je honger hebt, over wat je voelt wanneer je iets aanraakt. Aan de hand van de prikkels onderneem je wel of geen actie. Je trekt een extra trui aan of je neemt geen volgend hapje van je boterham. Dat doe je allemaal op basis van de informatie die via de zintuigen geregistreerd en in de hersenen verwerkt wordt. Je bent de hele dag bezig met het verwerken van zintuiglijke prikkels.

Voor het registreren van prikkels hebben we verschillende zintuigen: zien, horen, voelen, proeven en ruiken, maar ook het evenwichtsorgaan en de zintuigen in spieren en gewrichten. Die laatste twee vertellen ons in welke houding we ons bevinden, hoe (snel) we bewegen en of we, letterlijk, in balans zijn. Het samenspel tussen de prikkels die binnenkomen en de reactie daarop heet zintuiglijke prikkelverwerking.

Iedereen heeft eigen voorkeuren voor (de hevigheid van) prikkels. Dat komt omdat in de hersenen een soort ‘rem’ zit, die prikkels meer of minder dempen of ongehinderd doorlaten. En die rem werkt bij iedereen anders. Sommige mensen hebben een sterke rem, waardoor prikkels gedempt binnen komen. Om iets duidelijk te ervaren heb je dan veel meer en sterkere prikkels nodig.  Deze mensen vinden het heerlijk om in een drukke werkomgeving te werken. Wanneer de rem nagenoeg afwezig is, dan komen prikkels in volle hevigheid binnen. Deze mensen werken liever in een stille omgeving met weinig prikkels. Het ongeremd binnenkomen van prikkels zorgt er namelijk voor, dat de hersenen de noodklok voor gevaar luiden, wat gepaard gaat met adrenaline en stress. Geen fijn gevoel en dus iets wat je leert vermijden. Tussen een hele sterke rem en een hele zwakke rem zitten vele nuances. Met je gedrag en keuzes zorg je ervoor, dat je die prikkels krijgt die je prettig vindt en vermijd je dat wat als bedreigend beoordeeld wordt door je hersenen. 

Ben je bewust dat zintuigelijke prikkels iets aantrekkelijk kunnen maken en daarmee voor een gevoel van geluk kunnen zorgen. De voorkeur voor prikkels en de hevigheid hiervan verschilt per persoon. Van te veel of te weinig prikkels kun je ook ongelukkig worden.

Initiatieven en Happy Habits

Initiatief om te starten met het aantrekkelijk maken van de werkvloer 

Bespreek met elkaar welke prikkels op de werkvloer gelukkig maken. Bijvoorbeeld door iedereen individueel per zintuig te laten opschrijven welke prikkels gelukkig en ongelukkig maken. Doe een check wie in het team van veel, normaal of weinig prikkels houdt. 

Je krijgt met elkaar de individuele voorkeur voor prikkels inzichtelijk. Je begrijpt waarom die ene collega houdt van opgeruimde bureaus en die andere collega het liefst de muziek vol aan heeft staan. Nu kun je rekening houden met elkaars voorkeuren en hier op inspelen, wat al gelukkig maakt.

Daarnaast heb je de ambitie om de werkomgeving extra aantrekkelijk te maken. Kies een prikkel die jullie kunnen aanbrengen om dit voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld, neem het initiatief om iedereen een foto of een voorwerp mee te laten nemen waar een gelukkige herinnering aan vastzit. Levert ook mooie gesprekken op voor de lunch.

Happy Habits om het aantrekkelijk maken van de werkomgeving onderdeel te laten zijn van de dagelijkse routine

Nu je weet hoe je een aantrekkelijke werkomgeving creëert, is het zaak om dit onderdeel te maken van jullie dagelijkse routine.

Doe dit door er een Happy Habit van te maken aan de hand van de volgende 3 onderdelen: 

  • Trigger: een vast tijdstip of bestaand gedrag
  • Routine: de ‘zintuigelijke prikkeling’ zelf
  • Positieve bekrachtiging: jezelf belonen dat je de routine hebt gedaan

2 voorbeelden ter inspiratie – met elkaar een happy habit creëren werkt het beste !

  • Aan het eind van elke week (trigger) ruimen we gezamenlijk op en zorgen we dat alles er netjes uitziet (routine). Na het opruimen geven we elkaar een high five en gaan we samen borrelen de (positieve bekrachtiging).
  • Elke keer als je iets ziet wat je mooi vindt en jouw zintuigen prikkelt (trigger) sta je er extra bij stil en maak je er een foto van (een mooie zonsondergang, een schitterende boom) en plaats je die in de groepsapp (routine), na het plaatsen van de foto geef je jezelf een schouderklopje (positieve bekrachtiging), en ongetwijfeld krijg je ook nog wel positieve reacties van jouw collega’s op jouw foto.

In eerste instantie voelen de Happy Habits wellicht wat raar en gemaakt. Het is echter de snelste manier om met elkaar nieuw positief gedrag te ontwikkelen. Gaandeweg wordt de Happy Habit natuurlijk gedrag wat bijdraagt aan geluk op het werk.


EMOTOME stimuleert geluk op het werk door een laagdrempelig & wetenschappelijk programma. Wij geloven dat iedereen het verdient om gelukkig te zijn, ook op het werk. Geluk kun je zelf beïnvloeden, als je inzicht hebt in de bouwstenen én bereid bent om actie te nemen. EMOTOME geeft je dit inzicht en faciliteert in het stimuleren van positief gedrag.

 

 

 

Alexander KoeneComment