Jezelf zijn en geluk

Initiatief om te starten met ‘Jezelf zijn’ 

Domein: Veiligheid

Mensen van mijn generatie kennen het programma Jambers nog wel. Met de kenmerkende Vlaamse stem van Paul Jambers en zijn vaak geïmiteerde voice over. ‘Doordeweeks is Eddy banketbakker, in het weekend maakt hij de SM kelders van Antwerpen onveilig’. ‘Overdag is Juliette secretaresse, maar ’s avonds...’ Vul maar in.

Bewust zo nu en dan in een andere rol stappen daar kun je heel gelukkig van worden, goed voor je zelfontwikkeling. Op je werk heb je juist rollen om een scheiding aan te brengen tussen de privé persoon en de professional. Als privé persoon vind je die ene klant een enorme kwal, in jouw rol als professional doe je jouw uiterste best om deze klant een fantastische klantbeleving te geven. Zeker in het contact met klanten hoor je vaak de term front- en backstage. Frontstage zit je in de rol van professional (ober, balie medewerker, etc), backstage ben je nog steeds die professional maar kun je ook even lekker uitpuffen bij je collega’s. Maakt het voor jou en die klant wel lekker duidelijk.

Anders wordt het als we ons onbewust anders voor doen. In plaats van rollen, noem ik dit het opzetten van een masker. Zo’n masker is veel minder duidelijk, het lijkt vaak een onderdeel van onze persoonlijkheid. We zetten een masker op als strategie om aandacht te trekken of om veiligheid voor onszelf te creëren. Vaak dragen we zo’n masker al lange tijd. Maar wat heeft dat nou met geluk te maken. Ik kan toch heel gelukkig zijn met mijn masker. Jazeker, je hebt niet voor niets jezelf een masker aangemeten. Maar wat zijn nou de consequenties van jouw masker: je bent niet authentiek, niet echt, je manipuleert onbewust jezelf en je omgeving, het creëert schijnveiligheid. Wat zou het fijn zijn als je echt jezelf bent, bewust jouw masker kunt afzetten, ook op het werk. En stel je voor dat je met z’n allen jezelf kunt zijn, wat een verbondenheid en nieuwe mogelijkheden geeft dit !

Zie onderstaand een beschrijving van maskers, je kunt er zelf vast ook nog wel een paar bedenken:

Maskers

Arme ik

‘och ik voel mij al zo slecht vandaag, moeten we het nu echt over maskers gaan hebben, ik weet niet of ik dat aankan’

Roddeldame / heer

‘nou ik weet er nog wel een paar, heb je Petra met haar te korte rokje zien lopen, denkt zeker dat ze playmate van het jaar is’

Lolbroek

‘lachen, he Hans wil je mijn Mickey Mouse masker lenen’

Bullebak

‘maskers, wat een onzin, wie dit een goed idee vindt is echt ziek, hup weer aan het werk’

Speciaal

‘ik herken mijn masker niet in dit lijstje, welke heb ik dan, ik denk een combinatie van allemaal’

Intellectueel

‘erg interessante theorie, doet mij denken aan het boek van Jung wat ik heb gelezen’

Lieveling van iedereen

‘oh jongens wat leuk, welk masker hebben jullie’

Ontkenner

‘maskers, o die heb ik helemaal niet’

Kijk vanuit dit idee nog een keer naar een aflevering van ‘The Office’ en ‘Toren C’ en kijk eens of je nog meer maskers herkent.

‘Jezelf zijn’  hoe doe je dat ?

Voorwaarde om met dit thema in jouw team aan de slag te gaan is dat jij als begeleider de materie goed begrijpt en dat jij bewust bent van jouw masker(s). En een voorwaarde is dat er voldoende veiligheid in het team is om dit te bespreken. Zonder deze veiligheid zullen mensen niet snel hun masker zien en al zeker niet afzetten. Daarnaast helpt het als de deelnemers een zekere mate van zelfreflectie en bewustzijn hebben ontwikkeld. Zijn deze voorwaarden er niet? Ga dan eerst met een thema als de ‘Check In’ aan de slag.

Mocht je het thema wel relevant vinden maar het idee hebben dat jij en jouw team hier nog niet aan toe zijn, dan kun je dit thema wellicht wel gebruiken in individuele gesprekken.

Introduceer de gelukssessie over dit thema door jouw verhaal te maken van de informatie uit de inleiding. Vertel waarom dit voor jou belangrijk is en vertel over jouw eigen masker. Als jij je kwetsbaar opstelt zullen de deelnemers je hierin volgen.

Vraag aan de deelnemers in welk masker ze zichzelf herkennen. Wat maakt dat je dat masker hebt ? Wat betekent dit masker voor jou ? Wat zijn de voor- en nadelen ? Wat is er nodig om je masker af te zetten ? Als we onze maskers ophouden in dit team wat houden we dan in stand ? Als we onze maskers afzetten wat ontstaat er dan in dit team ?

Nu jullie je hiervan bewust zijn, is de volgende vraag. Wat spreken jullie af om er voor te zorgen dat je echt jezelf kunt zijn in dit team ?

Let op: als je tijdens de sessie merkt dat er deelnemers zijn die, om wat voor reden dan ook, niet mee doen. Prima. Een masker kan voor iemand zo belangrijk zijn dat hij of zij het masker niet ziet of niet wil afdoen. Heb geen oordeel en geef iemand ruimte.

Happy Habits om jezelf te zijn onderdeel maken van de dagelijkse routine

Het thema ‘jezelf zijn’ is met name gericht op het vergroten van het bewustzijn. De actie bestaat uit het vasthouden van de afspraken die jullie hebben gemaakt en het herkennen van situaties waarin mensen niet meer ‘zichzelf’ zijn.

Met behulp van een Happy Habit maak je dit onderdeel van jullie dagelijkse routines. Een Happy Habit bestaat uit de volgende 3 onderdelen: 

  • Trigger: een vast tijdstip of bestaand gedrag
  • Routine: het nieuwe gedrag
  • Positieve bekrachtiging: jezelf belonen dat je de routine hebt gedaan

2 voorbeelden ter inspiratie – met elkaar een happy habit creëren werkt het beste !

Team Happy Habit

  • Wanneer we ons bewust zijn van een situatie waarin we niet onszelf zijn (trigger) maken we dit bespreekbaar (routine). We geven elkaar na het bespreken een compliment (positieve bekrachtiging).

Individuele Happy Habit

  • Na elke meeting (trigger) reflecteer ik of ik mijn masker heb opgezet, wat maakte dat ik dit wel of niet deed (routine), na deze reflectie geef ik mijzelf een glimlach (positieve bekrachtiging).

In eerste instantie voelen de Happy Habits wellicht wat raar en gemaakt. Het is echter de snelste manier om met elkaar nieuw positief gedrag te ontwikkelen. Gaandeweg wordt het natuurlijk gedrag wat bijdraagt aan geluk op het werk.


EMOTOME stimuleert geluk op het werk door een laagdrempelig & wetenschappelijk programma. Wij geloven dat iedereen het verdient om gelukkig te zijn, ook op het werk. Geluk kun je zelf beïnvloeden, als je inzicht hebt in de bouwstenen én bereid bent om actie te nemen. EMOTOME geeft je dit inzicht en faciliteert in het stimuleren van positief gedrag

 

Alexander KoeneComment