Waardering en geluk

Waardering en geluk

(Domein: Impact)

Heb jij ook zo’n collega? Elke keer als er een succes valt te vieren stormt hij op je af met zijn 90 kilo om je een high five of een boks te geven. Laatst kreeg je zelfs een knuffel. Die waardering is echt fijn, maar de manier waarop hoeft van jou niet zo. Jijtrakteert liever op zelfgebakken cake om je waardering te uiten. Bananencake, jouw favoriet. Al was daar de laatste keer wat weinig animo voor.

Waarom word je van waarderen gelukkig ? 

Oprechte waardering voor het werk wat je hebt gedaan en de kwaliteiten die je laat zien – het is 1 van onze basisbehoeftes. Waardering kan ons enorm motiveren en gelukkig maken. Het werkt stimulerend, je gaat extra je best doen na een compliment en het vergroot het vertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het geven en ontvangen van waardering tussen collega’s zorgt daarnaast voor verbinding. We krijgen meer oog voor de ander.

Krijgen we die waardering niet dan is er een grote kans dat we gedemotiveerd en gefrustreerd raken. De hakken gaan in het zand. 

Waarderen hoe doe je dat ?

Gary Chapman heeft fantastisch onderzoek gedaan naar de taal die we gebruiken om elkaar te waarderen op het werk (5 languages of appreciation). Zijn stelling is dat er verschillende manieren – talen zijn om elkaar te waarderen. We verschillen in onze individuele voorkeur. Het is daarom van belang dat je iemand waardeert in de taal van iemands voorkeur. Doe je dit niet dan loop je het risico er flink naast te zitten. 

De 5 talen voor waardering:

 1. Complimenten en aanmoediging: gebruik van woorden om iemand een positieve boodschap te geven – mondeling, via een app-je of een compliment op een post it achtergelaten op iemands beeldscherm.
 2. Quality Time: iemand je onverdeelde aandacht en focus geven – samen lunchen of koffie drinken om iemand echt zijn verhaal te laten doen en goed te luisteren, samen iets leuks gaan doen, een uitje
 3. Dienst verlenen, helpen: actie ondernemen om iemand te helpen en te ondersteunen – ‘wat kan ik doen om je te helpen’
 4. Tastbare presentjes: een fysiek item wat past bij de ontvanger – een cadeautje op iemands verjaardag, etenswaren, gebak, een boek met een persoonlijke noot
 5. Fysieke aanraking: lichamelijk contact passend op de werkvloer– een knuffel, schouderklopje, high-five

Jezelf ranken op jouw voorkeur voor de 5 talen geeft al veel inzicht. Je zult merken dat de taal waar je de minste voorkeur voor hebt je blinde vlek is. Deze taal zal je waarschijnlijk zelden of nooit gebruiken om een collega te waarderen. Terwijl hij of zij daar nou juist zo veel behoefte aan kan hebben !

Initiatieven en Happy Habits

Initiatief om meer en met kwaliteit te gaan waarderen

Maak de 5 talen met je collega’s concreet door de volgende vragen in jouw team te bespreken: 

 1. In welke specifieke taal word ik het liefst gewaardeerd (maak een ranking van de 5 talen) ? 
 2. Welke specifieke taal gebruik ik om mijn collega’s te waarderen ? 
 3. In welke taal word ik door mijn collega’s gewaardeerd ? 
 4. Waar is een (mis) match ten aanzien van elkaars verwachtingen en behoeften ?

Happy Habits om waarderen onderdeel te maken van de dagelijkse routine

Met het inzicht in jouw persoonlijke voorkeur en die van jouw collega’s is het nu zaak om het waarderen onderdeel te maken van jullie dagelijkse routines.

Doe dit door er een Happy Habit van te maken aan de hand van de volgende 3 onderdelen: 

 1. Trigger: een vast tijdstip of bestaand gedrag
 2. Routine: het waarderen zelf
 3. Positieve bekrachtiging: jezelf belonen dat je de routine – het waarderen – hebt gedaan

Twee voorbeelden ter inspiratie – met elkaar een happy habit creëren werkt het beste !

 1. Elke vrijdag (trigger) krijgt 1 medewerker de waardering in de taal die bij hem / haar past voor zijn of haar persoonlijke kwaliteiten (routine). Sta er als team kort bij stil dat het jullie toch maar mooi weer is gelukt om een collega te waarderen (positieve bekrachtiging)
 2. Na een bijzondere prestatie – klant binnengehaald, voorraad weggewerkt etc (trigger), krijgt iemand de waardering in de taal die bij hem / haar past (routine). Sta als degene die de waardering heeft gegeven ook even stil bij het feit dat je iemand gelukkig hebt gemaakt (positieve bekrachtiging)

In eerste instantie voelen de Happy Habits wellicht wat raar en gemaakt. Het is echter de snelste manier om met elkaar nieuw positief gedrag te ontwikkelen. Gaandeweg wordt het waarderen natuurlijk gedrag wat bijdraagt aan geluk op het werk.


EMOTOME stimuleert geluk op het werk door een laagdrempelig & wetenschappelijk programma. Wij geloven dat iedereen het verdient om gelukkig te zijn, ook op het werk. Geluk kun je zelf beïnvloeden, als je inzicht hebt in de bouwstenen én bereid bent om actie te nemen. EMOTOME geeft je dit inzicht en faciliteert in het stimuleren van positief gedrag.

Alexander KoeneComment