Doelen stellen en geluk

Over hoe het stellen van doelen je gelukkiger kan maken

Domein: Ambitie

Doelen hebben we voor van alles in ons leven. We hebben doelen die we nastreven op ons werk, doelen voor onze gezondheid, voor ons gewicht, voor sport en zelfs voor ons leven in het algemeen. Denk maar eens aan al die goede voornemens aan het begin van het jaar. Echter, waar we niet zo vaak aan denken is de wetenschap en strategie over hoe je die doelen ook kunt bereiken. Daar gaat dit artikel over. Hoe kun je gelukkiger worden door aan je doelen te werken.

Wat betekent het stellen van doelen?

Als je het hebt over het stellen van doelen hebt dan is het best makkelijk om met jezelf een of ander doel af te spreken. Wat veel moeilijker is om met je zelf af te spreken hoeveel moeite en inzet je kunt opbrengen om er ook aan te werken. Kortom, hoeveel pijn wil je lijden? De uitdaging is niet het doel, maar de pijn die je bereid bent te accepteren.

Dit is eigenlijk het eerste inzicht over doelen stellen. Het gaat niet over het doel maar over de opofferingen die je bereid bent te accepteren. Wat ben je bereid te laten? Of wat ben je bereid extra te doen?  

Riemen en het roer

Denk maar eens aan de metafoor van de roeiboot. Je doelen zijn het roer. Met het roer bepaal je de richting en bepaal je waar je naar toe wilt. Als je niet weet waar je naar toe wilt roeien, dan blijf je maar in rondjes rondploeteren. Even belangrijk zijn de riemen. De riemen staan voor de energie die je moet verrichten om ook werkelijk naar je doel te bewegen. Je moet heel veel halen maken met de riemen om bij je bestemming komen. En het maakt uit met hoeveel kracht je aan de riemen hangt en hoe lang je ze in het water hebt. Het roer stuurt je naar het doel. De riemen zijn de middelen die je er gaan brengen.

Als je een coach bent van een hockey team dan is het je doel om kampioen te worden. Je systeem is om er voor te zorgen dat er 5 keer per week op de juiste manier getraind wordt.

Als je schrijver bent en je doel is om een boek te schrijven. Je systeem is het schema dat je opgesteld hebt en wat je elke week naleeft. Hoofdstuk per hoofdstuk.

Als je een duurloper bent en je doel is om een marathon te lopen. Je systeem is je training schema dat je dagelijk, wekelijks opvolgt.

Als je een ondernemer bent, dan is je doel bijvoorbeeld om je diensten te leveren op alle vijf de continenten. Je systeem is je marketing en verkoopinspanningen.

Je moet dus niet alleen bepalen wat je wilt bereiken, je moet ook moeite doen om er te komen.

Hoe zet je doelen die je ook echt gaat bereiken?

Er zijn eigenlijk maar 3 manieren om je doelen te bereiken.

1. Zorg er voor dat je je volledig op je doel stort.

Op de eerste plaats kun je er voor zorgen dat je maar weinig andere doelen hebt. Dan kun je al je energie stoppen in dat ene doel. Is best moeilijk omdat we vaak meerdere dingen willen in ons leven. Maar toch, minder doelen stellen dat verhoogd de kans dat je ze ook bereikt. Dat is eigenlijk best goed nieuws, want alles wat je hoeft te doen is prioriteiten stellen wat je het belangrijkst vind en dat dan als eerste te doen. De andere doelen komen dan later wel, als het eerste bereikt is.

Veel mensen zeggen ‘als ik maar meer tijd in de dag had, dan…’. Dat is een verkeerde instelling, je kunt beter zeggen ‘je hebt niet meer tijd nodig, je moet beter je prioriteiten stellen’. Ons leven is een beetje zoals een rozenstruik. Als een rozenstruik groeit dan komen er meer knoppen. Elke tuinier weet dat je het aantal rozenknoppen moet snoeien zodat de andere sneller en groter gaan groeien.

2. Koppel je doelen aan bestaande gewoontes

Uit allerlei wetenschappelijk gedragsonderzoek blijkt dat je tot 2 a 3 keer zoveel kans hebt je doel te bereiken als je een plan maakt wanneer, waar en hoe je gaat werken aan je doel. Bijvoorbeeld, door de week ga ik elke dag, meteen nadat ik om 06:30 opgestaan ben, in de gym een extreme workout doen. In de psychologie noemen we dit onze ‘implementatie intenties’. Dat is eigenlijk helemaal niet moeilijk, je moet gewoon met jezelf afspreken wanneer, waar en hoe je specifiek gedrag gaat vertonen. In honderden verschillende studies is aangetoond dat je hierdoor een veel groter kans krijgt je doelen te bereiken.

Wat je heel praktisch kunt doen is je nieuwe gewoonte te koppelen aan een al bestaande gewoonte.

Vul dus dit zinnetje in: Voor/na [bestaande gewoonte] ga ik [nieuwe gewoonte].

Paar voorbeelden:

 • Push ups: Voordat ik ‘s ochtends ga douchen doe ik 20 pushups
 • Raggen: Nadat ik mijn tanden gepoetst heb, rag ik tussen mijn tanden
 • Netwerken: Nadat ik dagelijks gelunched heb, stuur ik een email naar een zakelijke relatie die ik weer eens zou willen spreken
 • Boek schrijven: Een uur voordat ik naar bed ga, schrijf ik minstens een volle bladzijde
 • Vriendschap: Bij mijn eerste kop koffie kijk ik in mijn kalender naar wie er jarig is en stuur hem/haar een gelukwens
 • Dankbaarheid: Elke vrijdagmiddag voordat ik naar huis ga, hef ik het glas samen met mijn collega’s op de hoogtepunten van de week

3. Zet een onder en bovengrens

Als we een doel zetten, dan hebben we het bijna altijd over het minimum. We denken dan dat we dat doel makkelijk kunnen halen en dat we er best wel flink boven kunnen. Het gevaar zit er in dat we vervolgens te snel te veel willen. Dat kunnen we wel een of een paar keer, maar daarna stoppen we er vaak helemaal mee. Beter is het om een ondergrens te stellen, en ook een bovengrens. Niet minder dan, maar ook niet meer dan. De kans dat we het nieuwe gedrag volhouden neemt sterk toe als we vooral niet te veel doen. Hou het makkelijk. Verhoog je prestatie met een klein beetje, anders hou je het nooit vol

 • Iemand met overgewicht zegt dan: Ik wil deze maand minstens 1 kilo afvallen, maar niet meer dan 1,5 kilo
 • Een verkoper zegt dan: Ik wil elke dag minstens 10 prospects bellen, maar niet meer dan 15.
 • Een schrijver zegt: Ik wil tenminste 500 woorden elke avond schrijven, maar niet meer dan 1000.
 • Een hardloper zegt: ik wil deze week elke dag minstens 5 km rennen, maar niet meer dan 7km
 • Een basketbal speler: Ik wil vandaag minimaal 50 vrije worpen maken, maar niet meer dan 75

Hoe kun je je doelen consistent blijven bereiken?

Om effectief te blijven en het niet op te geven doe je er goed aan om ook de omgeving om je heen aan te passen. Vaak stellen we onszelf doelen in de verkeerde omgeving of context. Als je elke dag bezig bent je omgeving te bestrijden dan blijft er weinig energie over voor het echte doel. Je moet dus je omgeving zo inrichten dat het je helpt.

Hoe kun je je omgeving aanpassen?

Vaak nemen we onze omgeving als een vast gegeven aan. En dat terwijl we heel makkelijk onze omgeving kunnen aanpassen zodat we veel makkelijker het gewenste gedrag gaan vertonen. Bijvoorbeeld, als je vindt dat je te veel frisdrank drinkt en je in je voorraadkast of ijskast meerdere flessen hebt staan, dan kun je besluiten geen frisdrank meer in huis te halen. Als het er niet is, dan zul je veel minder frisdrank gaan drinken dan wanneer je wel de flessen in huis hebt en de discipline moet opbrengen ze niet te openen.

 • Of als je gaat slapen met je smartphone onder je kussen of naast je bed, dan is de kans heel groot dat je voor het slapen nog social media en email gaat checken. Het wordt een gewoonte die je niet wilt, omdat het je uit je slaap houdt. Je kunt die smartphone ook gewoon uit de slaapkamer houden.
 • Of als je wilt dat je meer water drinkt, dan kun je op je werktafel altijd een kan met water en een glas neerzetten. Zeker weten dat je meer water gaat drinken.
 • Als je een paar workout gewichten naast je burotafel hebt liggen dan is de kans heel groot dat je een paar keer per dag je biceps traint.
 • Als je in de kantine er voor zorgt dat er veel verse vruchten in schalen liggen, dan ga je gezonder eten.
 • Om je te focussen terwijl je een taak op je computer uitvoert, is het niet verstandig om 10 taps open te houden met je Facebook, Email, Whatsapp etc. Want elke keer dat er iets gestuurd wordt leidt het je af. Je ku nt beter alle notificaties uitzetten dan zal je veel productiever worden.

 

Hoe meet je je doelen?

Een heel belangrijke sleutel tot lange termijn succes en vooruitgang is om je vooruitgang te meten. Mensen vinden het fijn om feedback te krijgen. Als de cijfers aantonen dat we de goede kant op gaan dan voelen we ons gelukkig. Daarom is het zo belangrijk om een numerieke terugkoppeling te krijgen.

De dingen die we meten gaan zich over het algemeen verbeteren. Door de cijfers realiseren we ons steeds weer dat het belangrijk is, dat we het hebben afgesproken en dat zet aan tot het steeds weer nemen van actie.

Een paar voorbeelden van dit soort terugkoppeling.

 • Als je begint te meten hoe gelukkig jij en je team bent, dan ga je je steeds weer realiseren dat het belangrijk is en dat je er wat aan moet doen
 • Als je bijhoudt hoeveel je elke dag leest, hoeveel bladzijden uit een boek, dan ga je meer lezen
 • Als je bijhoudt en opschrijft hoeveel je gewicht is, dan ga je er vanzelf voor zorgen dat je afvalt als dat nodig is. Of als bijhoudt hoeveel calorieen je eet, idem.
 • Als je als sporter regelmatig je VO2max meet, dan ga je vanzelf harder trainen om je conditie te verbeteren
 • Als je elke week een staatje bijhoudt met nieuwe prospects, dan zal dat staatje gaan groeien

De grap is dat het bijhouden, meten, registreren en delen van cijfers niet gaat over het resultaat. Het gaat wel over dat je je blijft realiseren wat belangrijk is, wat je met jezelf hebt afgesproken.  

In eerste instantie voelen dit soort nieuwe Happy Habits misschien wat raar en gemaakt. Het is echter de snelste manier om met elkaar nieuw positief gedrag te ontwikkelen. Gaandeweg wordt je nieuwe gedrag een gewoonte wat sterk bijdraagt aan geluk op het werk.


EMOTOME stimuleert geluk op het werk door een laagdrempelig & wetenschappelijk programma. Wij geloven dat iedereen het verdient om gelukkig te zijn, ook op het werk. Geluk kun je zelf beïnvloeden, als je inzicht hebt in de bouwstenen én bereid bent om actie te nemen. EMOTOME geeft je dit inzicht en faciliteert in het stimuleren van positief gedrag


Geschreven door: Alexander Koene

Alexander KoeneComment